CARLETS: CUITA PARTICIPATIVA DE RAKÚ

10 DE SETEMBRE DEL 2011


Carles Torrent, “Carlets”, sempre generós i disposat, va obsequiar a tots els presents a la inauguració de la galeria POPULART amb una magnífica cuita de rakú participativa que va engrescar a petits i grans.
El rakú és una tècnica de coure el fang que, pel que es diu, va ser inventada pels coreans però que és considerada pels occidentals com un estil propi de la ceràmica tradicional japonesa.
Segons aquesta tradició, en algunes cerimònies del te, es feien al mateix moment, amb aquesta tècnica, els bols i estris necessaris. “Rakú” vol dir tranquil·litat, diversió, felicitat...
Les peces, biscuitades prèviament (és a dir, cuites a baixa temperatura i sense esmaltar) es decoren amb esmalts. Es couen al forn entorn dels 900 graus i quan els esmalts arriben al seu punt de fusió, es treuen incandescents del forn. És el moment més intens del rakú.

A vegades es veu regalimar l’esmalt fos com si fos mel. A poc a poc, des de que es treu la primera peça del forn fins que es treu la darrera, es pot veure com, a mesura que les peces es van refredant i perden el seu color groc-taronja incandescent, van insinuant-se els colors dels vernissos amb els quals han sigut decorades.
En treure-les del forn, es disposen en un recipient ple d’encenalls o fulles seques i es tapa. L’alta temperatura de les peces inflama els encenalls.
El fum que es produeix dins del recipient penetra per tots els porus de la peça que no han estat coberts amb l’esmalt, i també per les esquerdes –a vegades grans, a vegades diminutes– que s’han fet a l’esmalt a causa del xoc tèrmic en sortir del forn. Aquests craquelats negres i els metal·litzats sorprenents que es produeixen dónen a aquestes peces la seva aparença característica, amb tonalitats i colors sempre diferents, irrepetibles (fins a un cert punt) i sempre fascinants.
Per tot plegat s’ha arribat a dir que el rakú és com una complexa alquímia en la qual intervenen els quatre elements: foc, terra, aigua i aire.
POPULART aprofita aquestes pàgines per agrair a en Carlets la seva permanent i generosa disponibilitat i la seva solidaritat amb aquest projecte.